2013. október 10., csütörtök

http://index.hu/kultur/2013/10/08/torpilla_mint_szexideal/http://index.hu/kultur/2013/10/08/torpilla_mint_szexideal/

A Design Hét Art Loves Design néven futó aukcióján jártunk: a Zsolnay citromfacsaró mellé még a hupikék erotika is belefért. Először, másodszor, harmadszor!






"A képzőművészet szereti a designt, a design szereti a képzőművészetet, magam pedig mind­ kettőt " – vallja Winkler Nóra, az Art Loves Design című árverés kikiáltója, aki Topor Tünde művészettörténésszel, az Artmagazin főszerkesztőjével közösen válogatta össze az aukció anyagát. Az esemény egy tavaszvégi ötlet nyomán valósult meg az idén tízéves Artmagazin, valamint a Loffice nevű coworking irodahálózat együtműködésével. A cél az volt, hogy olyan tárgyakat válogassanak össze, amelyekben (mint a rendezvény nevében) összeér a képzőművészet és a design.

"Nagyon szerettem válogatni a tárgyakat, utalásaikat felfejteni, kikutatni, megírni. Csodálatos érzés volt végignézni az egyre több polcot betöltő csapaton, akiket eredeti lakhelyeikről, közeli és messzi városok galériái, műhelyei, vásárai és vintage­boltjai felől az a közös szál hívott egy helyre, hogy mindegyikük épp úgy tartozik a képzőművészet, mint a design területéhez" – emlékezik vissza a gyűjtögetés folyamatára Winkler.
A 69 tételből álló személyes válogatás egyik emblematikus – és egyben első számú – darabja a Zsolnay negyvenes évekből származó citromfacsarója volt. Nem ismeretlen a tény, hogy a több mint 150 éves porcelánmanufaktúra tervezőmunkájában már a kezdetektől fogva olyan művészek vettek részt, mint Rippl­-Rónai, Martyn Ferenc, Victor Vasarely vagy Lechner Ödön. A historikus, majd szecessziós stílusú díszítések után, a negyvenes évektől a használati kerámia felé fordult a figyelem. Ebből az időszakból származik Gádor István és Gorka Géza citromfacsarója is, amelyet 1947­-ben az Iparművészeti Akadémián állítottak ki. A teázásokhoz nélkülözhetetlen konyhai eszköz kikiáltási ára 4000 forint volt, és 11 ezer forintért vitték el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése